1. Odżywiaj się racjonalnie
W twojej codziennej diecie nie powinno zabraknąć ani białek, ani węglowodanów, ani tłuszczów. Najlepiej ograniczyć cukry proste, sięgając częściej po węglowodany złożone - obecne m.in. w pieczywie z grubego przemiału, kaszach i makaronach pełnoziarnistych. Pamiętaj o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych - ich źródłem są m.in. ryby morskie, olej lniany, nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) i świeżo mielone siemię lniane. Każdego dnia powinieneś zjeść też dużą porcję warzyw i owoców, bogatych w cenne witaminy i minerały, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. Jedz regularnie
Staraj się codziennie jeść mniej więcej o tych samych porach. Zdrowy rytm jest dobry dla naszego ciała. Lepiej też jeść mniej, a częściej - małe porcje są łatwiejsze do strawienia, organizm szybciej „daje sobie z nimi radę”.
3. Unikaj smażenia
Smażony tłuszcz jest bardzo niezdrowy i ciężkostrawny (im dłużej trwa proces smażenia, tym gorzej). Znacznie lepiej gotować, piec lub przyrządzać potrawy na parze. Jeśli masz nadwagę, staraj się ograniczyć tłuszcz w swojej diecie.
4. Miksuj
Miksowanie twardych elementów posiłku (np. kawałków mięsa) jest wskazane szczególnie dla osób, które mają braki w uzębieniu. Im staranniej pokarm jest rozdrobniony, tym łatwiej i szybciej ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym.
5. Wybieraj świeże produkty
Świeże warzywa i owoce mają znacznie więcej witamin niż te, które zostały poddane obróbce termicznej. Wędliny i konserwy mięsne zawierają znaczne ilości soli, niewskazanej szczególnie dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze lub niewydolność krążenia.
6. Stosuj suplementy diety
Jeśli ze względu na inne kłopoty zdrowotne twoja dieta musi być znacznie ograniczona, możesz zdecydować się na suplementację odpowiednich składników. Zanim jednak sięgniesz po odpowiednie preparaty farmakologiczne, skonsultuj się z lekarzem, który pomoże ci dokonać właściwego wyboru.
Jeśli pojawiły się już u ciebie objawy kliniczne niedoborów pokarmowych (np. anemia z powodu braku żelaza, zajady wywołane niedostatkiem witamin z grupy B), zastosowanie terapii farmakologicznej jest konieczne. Odpowiednie preparaty wskaże ci lekarz internista.
7. Pamiętaj o nawodnieniu organizmu!
Powinniśmy pić przynajmniej ok. 1,2 – 1,5 l płynów dziennie! W czasie upałów ilość tę należy zwiększyć – nawet do 1,8 – 2 l. Nie należy jednak wypijać dużych ilości płynu jednorazowo – znacznie lepiej pić mniejsze porcje, ale częściej. Niestety, starsze osoby mają zazwyczaj upośledzone pragnienie. Wiele z nich pije zbyt mało, co skutkuje różnymi problemami zdrowotnymi. Odpowiednie nawodnienie umożliwia właściwe wypełnienie łożyska naczyniowego i prawidłowy przepływ krwi przez narządy takie, jak nerki, wątroba czy mózg. Jeśli nasz organizm nie jest w dostatecznym stopniu nawodniony, może to prowadzić m.in. do pogorszenia funkcji nerek (łącznie z ich niewydolnością), zasłabnięć i nagłych spadków ciśnienia.