Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Osteoporoza – co jeść, żeby mieć zdrowe kości?

W profilaktyce osteoporozy niezwykle ważną rolę pełni zdrowa, zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć wapnia – zawartego m.in. w produktach mlecznych, orzechach, migdałach, sezamie i nasionach chia.

0745c6ee 00b8 45e6 b5c0 a53a536a15e6

Komponując swoją codzienną dietę, weź pod uwagę kilka czynników:

  • Kaloryczność – zbyt restrykcyjne diety odchudzające mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli dochodzi do zbyt radykalnego „cięcia” przyjmowanych kalorii, organizm zaczyna spalać nie zmagazynowany tłuszcz, ale białko – w tym także białko kostne. Zamiast redukować tkankę tłuszczową, „odchudzamy” wtedy własne kości i mięśnie. Jeśli stan ten utrzymuje się zbyt długo, może prowadzić do osteopenii (a w ciężkich przypadkach nawet do osteoporozy).
  • Pełnowartościowość – odżywiajmy się w przemyślany sposób. Jeśli w diecie zabraknie odpowiednich ilości białka, a także wapnia i innych soli mineralnych, nasz organizm straci budulec dla kości – i w konsekwencji procesy niszczenia i odbudowy tkanki kostnej zostaną zachwiane.

 

Dieta zrównoważona – co to znaczy?

  • Kluczowe znaczenie dla naszych kości ma wapń. Powinniśmy o nim pamiętać na każdym etapie naszego życia. Potrzebują go dzieci i młodzież, których kości nie osiągnęły jeszcze tzw. szczytowej masy. Ale także dorośli nie mogą o nim zapominać – w przeciwnym razie organizm zacznie „wyrównywać” niedobór wapnia w diecie, pobierając go z kości. A to oczywiście negatywnie odbije się na gęstości mineralnej tkanki kostnej. Na niedobór wapnia są w szczególności narażone kobiety w okresie pomenopauzalnym (w wyniku obniżenia poziomu hormonów płciowych).
  • Należy też przeciwdziałać nadmiernemu zakwaszeniu organizmu (np. w wyniku diety obfitej w produkty mięsne, ale ubogiej w warzywa). Odczyn płynów ustrojowych ma wpływ na stan zdrowia naszych kości.

 

Wartość dziennego zapotrzebowania na wapń różni się w zależności od wieku i płci:

  • Zapotrzebowanie dla dziewcząt i chłopców w wieku od 10 do 25 lat wynosi ok. 1200 mg dziennie.
  • Dla dorosłych w wieku od 26 do ok. 50 lat – ok. 1000 mg dziennie.
  • Dla kobiet w ciąży i matek karmiących – ok. 1500 mg dziennie.
  • Dla kobiet po menopauzie – ok. 1500 mg dziennie.
  • Dla kobiet i mężczyzn po 65. roku życia – ok. 1500 mg dziennie.

 

Uwaga: wyjątek stanowią tutaj pacjenci chorujący na kamicę nerkową szczawianowo-moczanową, którzy powinni ograniczyć swoje dzienne spożycia wapnia.

Zobacz także

Choroba wieńcowa a choroba niedokrwienna serca

Na skutek choroby niedokrwiennej serca do mięśnia sercowego nie dopływają wystarczające ilości krwi. W niedostatecznego dokrwienia serce jest niedotlenione, zaburzona zostaje jego kurczliwość i znacząco wzrasta ryzyko zawału. Choroba wieńcowa jest...

Leczenie choroby wieńcowej

Ważnym elementem leczenia pacjentów cierpiących na chorobę wieńcową jest terapia farmakologiczna. W ciężkich przypadkach, kiedy stan chorego nie jest stabilny, konieczna może być także hospitalizacja, a nawet leczenie operacyjne. Jeśli stwierdzono...

Choroba wieńcowa – diagnostyka

Jeśli podejrzewasz u siebie chorobę wieńcową, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Postaraj się jak najdokładniej opisać mu swoje dolegliwości – ułatwi to postawienie właściwej diagnozy. Prawdopodobnie lekarz zleci ci wykonanie kilku dodatko...