Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Dieta w otyłości

Warzywa to „najbezpieczniejszy” składnik każdej diety. Łączą niskokaloryczność z wysoką wartością odżywczą. Są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały. Możesz jeść całe góry sałaty, ogórków, świeżej kapusty – bez obawy, że przytyjesz.

Salad 791891 640

Jakie warzywa jeść częściej?

Bez wyrzutów sumienia możesz często sięgać po:

  • sałatę,
  • kapustę,
  • paprykę,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • cebulę,
  • botwinę,
  • cykorię,
  • szpinak,
  • rzodkiewkę,
  • kalarepę,
  • kalafior,
  • kabaczek,
  • szparagi.

 

Odrobinę bardziej kaloryczne są:

  • buraki,
  • marchewka,
  • pietruszka.

 

Uważaj jednak na rośliny strączkowe:

  • groch,
  • fasolę,
  • cieciorkę,
  • soję,
  • soczewicę.

Warzywa strączkowe stanowią dobre źródło białka, są jednak kaloryczne. Nadają się na danie główne raczej niż na surówkę. 100 g nasion fasoli to 288 kcal, soi – 382 kcal, grochu – 293 kcal.

 

Ile kalorii dziennie powinieneś jeść, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej?

Dieta redukcyjna to dość duży wstrząs dla twojego organizmu. Najlepiej ustalić ją indywidualnie z dietetykiem. Orientacyjnie można jednak przyjąć, że limit kaloryczny na typowej diecie redukcyjnej stanowi średnio:

  • 1200 kcal dla kobiet,
  • 1500-1800 kcal dla mężczyzn.

Jak zmienić nawyki żywieniowe?

Częstym błędem osób, które mają problemy z uregulowaniem swojej wagi, jest nieregularność posiłków. Zdrowy człowiek powinien jeść ok. 4-5 posiłków w ciągu dnia. A nie dwa, z czego pierwszym są zjedzone w pośpiechu płatki śniadaniowe z mlekiem, a drugim – obfita obiadokolacja… Jeśli przez cały dzień praktycznie nic nie jesz, wieczorem twój organizm jest po prostu wygłodzony. Nic dziwnego, że masz ochotę rzucić się na jedzenie i pochłonąć wszystko, co widzisz. Chcesz schudnąć? Nie tędy droga.

Przerwy między posiłkami powinny wynosić ok. 3 godziny. Jeśli np. śniadanie przed wyjściem do pracy zjadasz o godzinie siódmej, drugie śniadanie (może to być nawet mała przekąska, np. jabłko) powinno być ok. dziesiątej. Nie podjadaj między posiłkami. Tylko niepotrzebnie obciążysz żołądek. Jeśli masz ochotę coś przekąsić, a nie wypadła jeszcze godzina następnego posiłku, najlepiej napij się czegoś ciepłego (np. herbaty – oczywiście bez cukru).

Zdyscyplinowanie pomoże ci ukształtować nowe nawyki, które z czasem wejdą ci w krew. Po pewnym czasie niczego już nie trzeba szczególnie kontrolować – organizm sam domaga się jedzenia o tej porze, do której jest przyzwyczajony.

Zobacz także

Choroba wieńcowa a choroba niedokrwienna serca

Na skutek choroby niedokrwiennej serca do mięśnia sercowego nie dopływają wystarczające ilości krwi. W niedostatecznego dokrwienia serce jest niedotlenione, zaburzona zostaje jego kurczliwość i znacząco wzrasta ryzyko zawału. Choroba wieńcowa jest...

Leczenie choroby wieńcowej

Ważnym elementem leczenia pacjentów cierpiących na chorobę wieńcową jest terapia farmakologiczna. W ciężkich przypadkach, kiedy stan chorego nie jest stabilny, konieczna może być także hospitalizacja, a nawet leczenie operacyjne. Jeśli stwierdzono...

Choroba wieńcowa – diagnostyka

Jeśli podejrzewasz u siebie chorobę wieńcową, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Postaraj się jak najdokładniej opisać mu swoje dolegliwości – ułatwi to postawienie właściwej diagnozy. Prawdopodobnie lekarz zleci ci wykonanie kilku dodatko...