Jakie warzywa jeść częściej?
Bez wyrzutów sumienia możesz często sięgać po:
- sałatę,
- kapustę,
- paprykę,
- ogórki,
- pomidory,
- cebulę,
- botwinę,
- cykorię,
- szpinak,
- rzodkiewkę,
- kalarepę,
- kalafior,
- kabaczek,
- szparagi.
Odrobinę bardziej kaloryczne są:
- buraki,
- marchewka,
- pietruszka.
Uważaj jednak na rośliny strączkowe:
- groch,
- fasolę,
- cieciorkę,
- soję,
- soczewicę.
Warzywa strączkowe stanowią dobre źródło białka, są jednak kaloryczne. Nadają się na danie główne raczej niż na surówkę. 100 g nasion fasoli to 288 kcal, soi – 382 kcal, grochu – 293 kcal.
Ile kalorii dziennie powinieneś jeść, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej?
Dieta redukcyjna to dość duży wstrząs dla twojego organizmu. Najlepiej ustalić ją indywidualnie z dietetykiem. Orientacyjnie można jednak przyjąć, że limit kaloryczny na typowej diecie redukcyjnej stanowi średnio:
- 1200 kcal dla kobiet,
- 1500-1800 kcal dla mężczyzn.
Jak zmienić nawyki żywieniowe?
Częstym błędem osób, które mają problemy z uregulowaniem swojej wagi, jest nieregularność posiłków. Zdrowy człowiek powinien jeść ok. 4-5 posiłków w ciągu dnia. A nie dwa, z czego pierwszym są zjedzone w pośpiechu płatki śniadaniowe z mlekiem, a drugim – obfita obiadokolacja… Jeśli przez cały dzień praktycznie nic nie jesz, wieczorem twój organizm jest po prostu wygłodzony. Nic dziwnego, że masz ochotę rzucić się na jedzenie i pochłonąć wszystko, co widzisz. Chcesz schudnąć? Nie tędy droga.
Przerwy między posiłkami powinny wynosić ok. 3 godziny. Jeśli np. śniadanie przed wyjściem do pracy zjadasz o godzinie siódmej, drugie śniadanie (może to być nawet mała przekąska, np. jabłko) powinno być ok. dziesiątej. Nie podjadaj między posiłkami. Tylko niepotrzebnie obciążysz żołądek. Jeśli masz ochotę coś przekąsić, a nie wypadła jeszcze godzina następnego posiłku, najlepiej napij się czegoś ciepłego (np. herbaty – oczywiście bez cukru).
Zdyscyplinowanie pomoże ci ukształtować nowe nawyki, które z czasem wejdą ci w krew. Po pewnym czasie niczego już nie trzeba szczególnie kontrolować – organizm sam domaga się jedzenia o tej porze, do której jest przyzwyczajony.