Wskaźnik BMI
Jak ocenić, czy nasza waga utrzymuje się w normie przewidzianej dla naszego wzrostu?
Interpretację wskaźnika BMI ilustruje to poniższa tabelka:
Wskaźnik masy ciała BMI (kg/m²) |
Stan odżywienia |
< 18,5 |
niedowaga |
18,5 – 24,9 |
prawidłowa masa ciała |
25,0 – 29,9 |
nadwaga |
30,0 – 34,9 |
otyłość I stopnia |
35,0 – 39,9 |
otyłość II stopnia (kliniczna) |
≥ 40,0 |
otyłość III stopnia (skrajna) |
Procent tłuszczu w organizmie
Jak już wspomnieliśmy, wskaźnik masy ciała BMI nie jest w pełni miarodajny. Podaje jedynie relację między wzrostem a masą, nie uwzględniając indywidualnych różnic w budowie ciała ludzkiego. Nie podaje też np. procentu zawartości tłuszczu w organizmie.
Osoby otyłe cechuje nadmierna masa tkanki tłuszczowej w stosunku do masy innych tkanek (np. kostnej i mięśniowej).
Procentowa zawartość tłuszczu w organizmie człowieka nie powinna być większa niż 15% u mężczyzn i 25% u kobiet. Całkowita redukcja tkanki tłuszczowej nigdy nie jest możliwa (tłuszcz obecny m.in. w płucach, szpiku, nerkach czy śledzionie jest niezbędny dla właściwego przebiegu procesów fizjologicznych, natomiast tłuszcz zapasowy, zgromadzony pod skórą i wokół narządów wewnętrznych, pełni funkcję magazynującą i termoizolacyjną, a także stanowi pewne zabezpieczenie przed urazami mechanicznymi). Każde odchylenie od normy niesie jednak ze sobą pewne negatywne konsekwencje – a jeśli tłuszczu jest w organizmie za dużo, człowiek zderza się z problemem otyłości.
Prawidłowy procentowy skład masy ciała u kobiet i mężczyzn prezentuje poniższa tabelka:
Składowa masy ciała |
Prawidłowy procent masy ciała |
|
Kobiety |
Mężczyźni |
|
Tłuszcz całkowity, w tym: |
25% |
15% |
tłuszcz zapasowy |
13% |
12% |
tłuszcz niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych w organizmie |
12% |
3% |
Mięśnie |
38% |
45% |
Kości |
12% |
15% |
Pozostałe tkanki |
25% |
25% |
U ludzi otyłych tkanka tłuszczowa rozwinięta jest w stopniu znacznie przekraczającym normę. Komórki tłuszczowe (adipocyty) mają ogromną zdolność do powiększania swoich rozmiarów (i magazynowania kolejnych porcji tłuszczu). Kiedy się odchudzamy, adipocyty zmniejszają swoją objętość. Ich liczba jednak nigdy nie ulega zmianie.