Stosujemy pliki cookie w celu świadczenia naszych usług. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies.

Dieta dla chorych na nadciśnienie tętnicze - wskazówki praktyczne

Lepiej jeść mniej, a częściej. Idealnym rozwiązaniem jest 4 do 5 posiłków w ciągu dnia (w odstępach ok. 3-godzinnych).

Fotolia 121809548 xs

 

5 przykładowych posiłków:

  • Śniadanie – może to być np. owsianka, płatki zbożowe z mlekiem lub jogurtem, albo kanapki z chlebem pełnoziarnistym. Wybierz mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, chudy jogurt, kefir czy biały ser twarogowy. Unikaj serów żółtych, topionych czy wędzonych, a także tłustych wędlin.
  • Drugie śniadanie – najlepszą przekąską będą soczyste owoce – np. grejpfruty, jabłka czy kiwi.
  • Obiad – unikaj tłustego mięsa. Zamiast wieprzowiny lepiej wybrać np. indyka czy kurczaka. Warto też sięgać po ryby morskie – najlepiej nie rzadziej niż dwa razy w tygodniu. Potrawy najlepiej gotować na parze, ewentualnie piec w piekarniku. Najgorszym rozwiązaniem jest smażenie na głębokim tłuszczu – dania przygotowywane w ten sposób powinieneś stanowczo wykluczyć. Zamiast ziemniaków spróbuj zjeść czasem ryż albo kaszę gryczaną. Unikaj soli – lepiej przyprawić potrawę mieszanką aromatycznych ziół. Wreszcie, pamiętaj o warzywach – powinny one zajmować przynajmniej połowę twojego talerza!
  • Podwieczorek – odpowiednio dobrana słodka przekąska nie powinna ci zaszkodzić. Możesz sięgnąć np. po mały kawałek ciasta drożdżowego, chudy budyń, owoc albo musli z orzechami.
  • Kolacja – może to być np. sałatka czy kanapka z chudym serem czy wędliną. Pamiętaj – kolację należy zjeść najpóźniej trzy godziny przed snem.

 

Złe nawyki, z którymi warto walczyć:

  • Smażenie na gorącym oleju – aż 40% tłuszczu wchłania się do smażonej potrawy. Taki sposób przygotowania posiłku drastycznie zwiększa jego kaloryczność.
  • Stronienie od warzyw i owoców – wielu z nas sięga po nie stanowczo zbyt rzadko! Tymczasem są one źródłem cennych witamin, flawonoidów, soli mineralnych i błonnika. Powinieneś dodawać je do każdego posiłku!
  • Rezygnacja z podwieczorku – tylko pozornie sprzyja diecie odchudzającej. Jeśli zrezygnujesz z podwieczorku, prawdopodobnie „odbijesz” to sobie później, podczas kolacji. Tymczasem kolacja powinna być najlżejszym posiłkiem w ciągu dnia – nie należy objadać się przed snem! Niskokaloryczna, rozsądnie wybrana przekąska w ramach podwieczorku nie powinna ci zaszkodzić.
  • Smarowanie pieczywa – masło zawiera cholesterol. Jeśli nie możesz odzwyczaić się od smarowania chleba, wybierz raczej miękką margarynę (najlepiej taką, w której zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych wynosi mniej niż 1%).
  • Picie kawy – kawa (którą i tak, ze względu na nadciśnienie, powinieneś ograniczyć) pobudza wydzielanie z trzustki insuliny. Natomiast podwyższony poziom insuliny we krwi zwiększa ryzyko przybrania na wadze (na skutek działania tego hormonu zwiększa się odkładanie tkanki tłuszczowej).
  • Nadużywanie śmietany – niestety, śmietana jest bardzo tłusta – i bogata w cholesterol. Najlepiej całkowicie ją wykluczyć.
  • Nadużywanie oleju – jedna łyżka oleju ma ponad 100 kcal. Chcąc zmniejszyć kaloryczność swoich posiłków, ogranicz spożywanie oleju do minimum. Spróbuj stosować zamienniki – do sałatki np. zamiast oleju czy oliwy możesz dodać jogurt.

Zobacz także

Choroba wrzodowa – jak ją leczyć?

Stwierdzono u ciebie chorobę wrzodową? Lekarz doradzi ci, jaka kuracja będzie w twoim przypadku najskuteczniejsza.

Powikłania choroby wrzodowej

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy przebiega czasem całkowicie bezobjawowo. Zdarza się, że pierwsze dolegliwości pacjent odczuwa dopiero wtedy, gdy dojdzie już do groźnych dla zdrowia powikłań.

Czy ból to jedyny objaw choroby wrzodowej?

Choroba wrzodowa bywa „zdradziecka” – często, zwłaszcza w pierwszych stadiach rozwoju, nie daje żadnych objawów. Czasem pierwsze dolegliwości odczuwalne są dopiero po wywiązaniu się powikłania (np. perforacji ściany żołądka lub krwawienia wrzodowe...